Parcours

  • Start: Het Nieuwe Instituut
  • Finish: Museumpark
  • 22 highlights
  • 2 Polar Selfie Points
  • 1 Nissan Reverse Run
  • 1 Verzorgingspost

Het evenementterrein bevond zich in 2017 op het Musempark. Op dit terrein kun je vanaf 8:00 uur jouw startnummer ophalen, vragen stellen, shirt ophalen, tas achterlaten en hier finish je ook weer na ongeveer 10 km. Hier ontvang je jouw verdiende medaille en een lekker ontbijt. De startlocatie is bij het Nieuwe Instituut en is ongeveer 15 minuten lopen vanaf Centraal Station. Hier staan onze DJ en de speaker en loop je zo het parcours op.

Klik hier om de parcourskaart van 2017 te vergroten

Het volledige parcours is bekend! 20 unieke gebouwen en plekjes in de binnenstad van Rotterdam. 

Start - Finish

Het Nieuwe Instituut - Museumpark
Jouw startnummer ligt klaar bij het Museumpark, hiervandaan loop je naar de start bij het Nieuwe Instituut. De finish is aan het Museumpark. Bekijk hier de plattegrond

Locatie 1 

Het Nieuwe Instituut - 0,1 km
Het Nieuwe Instituut wil de snel veranderende wereld in kaart brengen en zichtbaar maken voor zowel het professionele ontwerpveld als een breder publiek. Ontwerp en innovatie zijn binnen alle activiteiten van Het Nieuwe Instituut kernbegrippen. Op de dag van de Rotterdam Urban Trail draait er een tentoonstelling over screensavers. Iedereen kent ze, maar niemand heeft er vandaag de dag nog één. Bekijk hier de website

Locatie 2

RET Metro Station Eendrachtsplein - 0,4 km
Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats. We hebben ongelofelijke haast! Normaal gesproken heeft iedereen hier haast en loopt door elkaar heen. Wij gaan gezamenlijk trappetje naar beneden, station door en trappetje weer op! Vorig jaar liepen we al door RET Metro Station Eendrachtsplein en dat zag er zo uit!

Locatie 3

Rotown Rotterdam - 0,5 km
Rotterdam is niet romantisch heeft geen tijd voor flauwekul is niet vatbaar voor suggesties luistert niet naar slap gelul Zoals Jules Deelder al beschreef in zijn gedicht Rotown Magic. Onze volgende locatie is met recht een pareltje om naar uit te kijken, we gaan door poppodium Rotown Rotterdam! Bekijk hier de website

Locatie 4

Miniworld Rotterdam - 2 km
Klein van opzet en groot in uitvoering, we gaan door Miniworld Rotterdam! Over minder dan een maand bestaan ze 10 jaar, voor het eerst zullen er mensen lopend doorheen gaan. Jaarlijks komen er 82.000 bezoekers kijken naar de miniatuurwereld die wordt gemaakt met moderne bouwtechnieken en ambachtelijk handwerk. Hier vind je o.a. het Witte Huis én deze prachtige Erasmusbrug. We gaan zelfs door atelier waar de miniaturen gemaakt worden. Bekijk hier de website

Locatie 5

Groot Handelsgebouw - 2,5 km
Grote kans dat je weleens langs onze eerste locatie bent gelopen. Een prachtig rijksmonument in hartje centrum met bijna 180 huurders. Dit iconische gebouw telt vijf ingangen en wij gaan dóór hoofdingang A, de trap op en verder dit bijzondere gebouw door. Dan hebben we het natuurlijk over het Groot Handelsgebouw. Bekijk hier de website. 

Locatie 6

BAR - 3,2 km
De laatste bezoekers zijn waarschijnlijk nét weg als wij binnenkomen. We krijgen bij BAR vast een voorproefje op wat komende zomer te wachten staat. Drankjes, fijne muziek en veel gezelligheid. Er mag dan ook gedanst worden (oke een vliegtuigje tellen we ook mee). Bekijk hier de website. 

Locatie 7

Luchtsingel - 3,3 km
De reacties op de Luchtsingel vorig jaar spreken boekdelen. Pittig maar genieten als de auto's onder je door razen en vrijwilligers jou een high five geven. Deze bijzondere brug is ook dit jaar weer van de partij! 

Locatie 8

BIRD - 3,6 km
Diepgeworteld in de jazz, maar met vertakkingen als soul, funk, hiphop en elektronica is podium, club en restaurant BIRD dé plek voor de culturele alleseter. BIRD verwijst naar de poëtische bijnaam van de Amerikaanse jazzsaxofonist Charlie ‘BIRD’ Parker. BIRD staat dan ook voor jazz, maar ook voor warmte, soul, Napolitaanse pizza’s, grootstedelijke rauwheid, funk, hiphop, elektronica, goede wijnen, no-nonsense biertjes, sfeervolle luisterconcerten, partypeople, headbangers en necksnappers. Have a taste! Bekijk hier de website.   

Locatie 9

Hofpleintheater - 3,9 km
Hofplein Rotterdam was ooit bedoeld als aula voor een scholencomplex en is nu alom gewaardeerd met 65.000 bezoekers en honderden voorstellingen per jaar. Eind vorig jaar nog grondig verbouwd waardoor er nu een gezellige theaterfoyer is en vijf ruime studio’s. Bekijk hier de website.   

Locatie 10 - verzorgingspost

Containerbar Noord - 4,8 km
Onderweg hebben we onze tussenstop bij een wel heel gave locatie: Containerbar Noord. Hier staat de muziek aan, bekertjes water klaar en zijn toiletten. Er is geen tijdsregistratie dus je kan alles op z’n elfendertigst doen. 

Locatie 11

Brouwerij Noordt - 5,2 km
“Bier maak je met water, hop, gist en mout. Én met geduld .” Sinds 2010 zit Brouwerij Noordt van Peter Rouwen in een prachtig pand dat vroeger dienst deed als brandweerkazerne. In totaal staan hier 10 vergistingtanks met een totale inhoud van 24.000 liters en komen er 20 verschillende bieren uit de tap. We gaan door deze mooie locatie heen. Dat wordt dus genieten! Bekijk hier de website

Locatie 12

Museum Rotterdam - 7,1 km
We gaan door het museum over Rotterdammers, van Rotterdammers, met Rotterdammers, dankzij Rotterdammerts. Museum Rotterdam mét het Timmerhuis ademt deze prachtige stad en mag 7 mei niet ontbreken. Bekijk hier de website.   

Locatie 13

Parking WTC - 7,3 km
Gaan we hier omhoog? Oh jazeker! Een echte kuitenbijter van 90 meter die ook nog eens in cirkelvorm naar boven gaat. Schakel terug naar een lage versnelling en laat jouw benen rustig opkomen. Alle tijd van de wereld, komt het helemaal goed! Bekijk hier de website.

Locatie 14 

WTC Rotterdam - 8,0 km
Misschien herken je deze trappen omdat je hier drie weken geleden het startnummer voor de NN Marathon Rotterdam hebt opgehaald. Maak je geen zorgen, we gaan alleen bij deze trappen naar beneden! WTC Rotterdam - World Trade Center Rotterdam is toegevoegd aan het parcours. 

Locatie 15

Bibliotheek Rotterdam - 8,3 km
Bibliotheek Rotterdam is de meest bezochte instelling van Rotterdam. Hier vind je : 2,1 miljoen bezoekers per jaar, 700.000 boeken, 400.000 cd's, 300.000 lp's, 50.000 dvd's en 7 mei duizenden lopers. We gaan via de hoofdingang naar binnen, de trap op verder het gebouw in. Bekijk hier de website

Locatie 16

StayOkay Kubuswoningen - 8,3 km
Vorig jaar was dit een bijzondere locatie en ook dit jaar weer van de partij: de StayOkay Kubuswoningen! Wist je dat er in de StayOkay Kubuswoningen drie lagen zitten? Van onder naar boven: het straathuis met de keuken en woonkamer, hemelhuis met ruimte voor studeer en slaapkamer en bovenin een loofhut met plaats voor een serre, balkon of zelfs een klein tuintje.

Locatie 17

Blaak House - 9,5 km 
Op zondag werken we niet, maar het leek ons toch leuk om door een echt kantoorgebouw heen te lopen. Blaak House was één van de eerste bankgebouwen die na de oorlog werd gebouwd en biedt ruimte aan wel 800 mensen. Op 7 mei gaat het parcours over de wit marmeren vloeren (schoenen vegen aub, want dit is tegenwoordig een rijksmonument!) naar de enorme bankkluizen in de kelder. Gaaf! 

Locatie 18

Museumhaven - 9,9 km 
Bij een echte Rotterdammert stroomt het water van de haven door zijn aderen. We kunnen het dan ook niet laten om de Museum Haven bij het Maritiem Museum Rotterdam in het parcours op te nemen. Hierna zetten we koers richting Cinerama. Ahoy!   

Locatie 19

Cinerama Filmtheater - 10,2 km 
We nemen jou mee naar een echte Rotterdamse bioscoop! Rotterdam had als eerste stad in Nederland een vaste bioscoop. Al in 1898 opende het Casino Variété, voorloper van Cinerama, haar deuren. Cinerama filmtheater, jouw tweede woonkamer sinds 1960, is nu onderdeel van het parcours! En we gaan zelfs door de bioscoopzalen. Groovie! Bekijk hier de website

Locatie 20

Oogziekenhuis Rotterdam - 10,7 km
Voor het eerst in de historie van de Nederlandse Urban Trails lopen we door een ziekenhuis! In Het Oogziekenhuis Rotterdam aan de Schiedamse Vest worden jaarlijks tienduizenden mensen uit het heel Nederland geholpen aan hun oogproblemen. Wij lopen echt door het ziekenhuis én de verborgen achtertuin. Na ongeveer 10 km wordt dit één van de laatste locaties op het parcours. Bekijk hier de website

Locatie 21

Natuur Historisch Museum Rotterdam - 11,7 km
Het parcours voert langs een aantal echte topstukken: het skelet van de potvis die in 1995 bij Scheveningen aanspoelde. Let ook op de drie meter lange meerval, een echte balein van een Groenlandse walvis en de koppen van negen Afrikaanse springbokken. Wel oppassen voor het glas van de vitrines en de gevel, want raamslachtoffers krijgen standaard een plek in de collectie. Bekijk hier de website